DUURZAAMHEID

Ubuntu Festival, een duurzaam festival?

Ubuntu Festival gaat prat op zijn duurzame organisatie en zijn inhoudelijke werking met de SDG’s als rode draad. In 2016 & 2018 werd Ubuntu Festival nog beloond met de GroenVent Award als meest duurzaam festival van Vlaanderen.

Met die beloning als motivatie hebben we sindsdien niet meer stilgezeten. We schakelden over op herbruikbare bekers, stelden droge composttoiletten op en beperkten onze afvalproductie. Sinds 2017 meten we onze CO² productie. Niet alleen op het festival zelf, maar ook tijdens de organisatie doorheen het jaar. De GroenEvent scan van OVAM was een nulmeting en vormt de basis van waaruit we nu vertrekken om het festival verder duurzaam te ontwikkelen. De ontwikkeling gebeurt in fases en zal steeds opgevolgd en beoordeeld worden door dezelfde GroenEvent scan van OVAM. In 2016 & 2018 viel Ubuntu dan ook in de prijzen als duurzaamste middelgroot festival van VlaanderenDus..?

Het mag duidelijk zijn dat hiermee de lat voor deze editie van het Ubuntu Festival enorm hoog ligt en dat dit een heuse uitdaging zal zijn. Niet elk doel zal haalbaar blijken en juiste keuzes zullen gemaakt moeten worden. De gestelde doelen hebben immers niet alleen een impact op de vrijwilligerswerking maar ook op de beschikbare financiële middelen. Na evaluatie zal moeten blijken welke doelen bijgesteld moeten worden en waar we nog meer ambitie mogen hebben.